Almanac surienc

Josep Reguant

 Ara fa 25 anys: Vaga a la mina

El comitè d’empresa de les mines amb el suport dels dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT,  van convocar una vaga pel dimecres 6 de maig de 1992. A les 11 del matí, uns 400 treballadors es van concentrar a la Plaça de Sant Joan per començar la manifestació que va acabar a l’entrada de les instal·lacions de la mina. Obria la marxa una dotació de la Guardia Civil. Davant de l’eslògan “Súria K, por un convenio justo”, l’empresa va fer públic que la mineria potàssica catalana passava per un moment de crisi i estimava que les pèrdues d’aquell anys pujarien uns 2.000 milions de pessetes. Aquesta va ser la primera manifestació obrera després del franquisme.

El dijous 28 es va fer una vaga general a la nostra població en suport als miners. Van tancar botigues, bancs, i fins i tot, els bars.almaPegatina

Ara fa 50 anys: Rally de cotxes antics

El dia 1 de maig de 1967 va passar per Súria el rally de cotxes antics: “I Trofeo de Coches de Época Ruta Turística Cardoner-Urgellet”. Etapa Solsona – Manresa. Van ser 23 els vehicles que es van aturar al control de  la plaça de Sant Joan.almarally

Rally de cotxes antics. Plaça de Sant Joan, al fons, Salipota sense urbanitzar.

Ara fa 50 anys: Primera Jornada Esportiva del Treball

El dijous, 4 de maig de 1967, festa de l’Ascensió, es va celebrar la “Primera Jornada Deportiva del Trabajo” , organitzada per Mines de Potassa de Súria, patrocinada per l’Ajuntament i amb la col·laboració de diferents entitats de la població.

Hi va haver gimcana automobilística, partits de basquet, hockey sobre patins, futbol, exhibició de patinatge artístic a la pista de tenis i, al final del dia, ball al Casino amb “Los 5 magníficos”.

Ara fa 75 anys: Acords municipals

En el ple de l’Ajuntament celebrat el dia16 de maig de 1942, es va aprovar el pressupost per a la instal·lació de 19 faroles a la carretera de Cardona. Es preveia que s’inaugurés per la pròxima Festa Major. El pressupost era de 7.500 pessetes.

En el mateix ple s’aprova un conveni entre l’Ajuntament i l’acadèmia Massegú de Manresa per la qual aquesta obrirà una sucursal a Súria on s’estudiarà el batxillerat. El 1944, el Governador Civil de Barcelona, Antonio de Correa y Veglison, la fa tancar.

Batlle, Josep Gras Camps. Regidors: Francesc Esquius Codina, Isidre Reguant Massana, Domènec Ferrer Codina, Josep Mª Castellà Camprubí, Martí Plans Vilaseca, Francesc Planell Claret, Josep Bransuela Planell i Josep Plantalamor Ramo.

Ara fa 75 anys: Passa el Governador Civil

El dia 25 de maig de 1942, dilluns de la segona pasqua, passa per Súria, camí de Cardona a visitar les mines, el Governador Civil de Barcelona, Antonio de Correa y Veglison.

S’ha aturat al passar per Súria i Dolors Agut, li ha ofert un rams de flors i li ha recitat un poema.

Ara fa 100 anys: Fundació de la Cooperativa

Maurici Soler president de la Junta Administrativa provisional de la Cooperativa Obrera en la reunió celebrada el dia 1 de maig de 1917,  informa als membres de la junta que el Governador Civil de Barcelona, Juan Sánchez Anido, ha aprovat els estatuts de la cooperativa, amb el nom oficial de “Unión Suriense”.

Tot seguit, es va procedir al nomenament de la primera junta legal de la nova cooperativa. President, Melitó Santauelària. Vicepresident, Francesc Masip. Tresorer, Joan Coll. Comptador, Eudalt Vilamitjana. Secretari, Maurici Soler. Vocals: Salvador Sivila, Jaume Torre, Valentí Reguant i Tomàs Sabata.

Ara fa 100 anys: Súria és notícia

El diari “La Esfera” de Madrid del dia 1 de maig de 1917, publica un article que titula “La Cuenca fabril de Manresa” i entre altres coses diu: “… También hemos de dedicarle algunas líneas a los grandes preparativos que se están haciendo en las inmediaciones de nuestra Ciudad (Callús y Suria) para dar comienzo a la explotación de los ricos yacimientos de sales potásicas, que tanta riqueza han de traer seguramente, no solo a nuestra región, sino a las de toda España…”.

almaCorpus

Peu de foto: Ara fa 50 anys: Processó de Corpus. D’esquerra a dreta: Carme Vilaseca, Carme Mata, Anna Puig i Glòria Terme (Fons Vila-Vers)

almaCaminadaalmaPoble VellAra fa 25 anys

Salí 272 maig 2017

Un pensament sobre “Almanac surienc

  1. 👍

    El dia 15/06/2017 17.16, “El Salí, revista del Mig Cardener” va escriure:

    > El Salí posted: “Josep Reguant Ara fa 25 anys: Vaga a la mina El comitè > d’empresa de les mines amb el suport dels dos sindicats majoritaris, CCOO i > UGT, van convocar una vaga pel dimecres 6 de maig de 1992. A les 11 del > matí, uns 400 treballadors es van concentrar a ” >

    M'agrada

Deixa un comentari